Fabeltjes over ratten,

Er zijn veel fabeltjes over tamme ratten, deze worden meestal verspreid door mensen die het ook maar ergens gehoord hebben en helaas worden die dan vaak geloofd. De meeste mensen die ratten hebben zullen vast wel eens een fabeltje over ratten hebben gehoord, de meeste kunnen er wel om lachen maar soms zijn de gevolgen minder leuk. Beginnende ratten houders kunnen hun ratjes verkeerd verzorgen omdat ze die verhaaltjes geloven. Daarom wil ik graag vertellen wat wel en niet waar is over ratten.


Ratten verspreiden ziektes,
Dit is wel voor een deel waar, iedereen kent de verhalen wel over ratten die vroeger de pest verspreiden. Alleen is dit niet van toepassing op de tamme ratten die we in huis hebben. Natuurlijk kunnen tamme ratten ook ziektes aan elkaar doorgeven maar dat is heel iets anders dan het beeld dat mensen hebben van wilde ratten.
Als je zegt dat je ratjes hebt zullen veel mensen een vies gezicht trekken omdat ze al snel denken aan grote ratten die in het riool leven en ziektes verspreiden. Het is heel jammer dat veel mensen dat beeld hebben omdat tamme ratten juist heel leuk en lief zijn. Je kunt het een mening noemen dat het vieze beesten zouden zijn, maar wilde en tamme ratten zijn  wat dat betreft niet hetzelfde.

Ratten worden agressief als ze vlees krijgen of bloed hebben geproefd,
Veel mensen denken dat dit waar is, maar dat is niet zo. Ratten kunnen als tussendoortje gewoon vlees krijgen, dan wel zonder zout, kruiden en niet gebakken, zoals een stukje gekookte kip, dit heeft geen invloed op hun gedrag. Ook kan het wel eens gebeuren dat ratten elkaar verwonden tijdens het vechten, en dan kan het zijn dat daar bloed bij komt kijken, maar ook dat heeft geen invloed op hun gedrag.

Ratten kunnen niet samen met soortgenoten,
Toch wordt dit nog vaak gezegd, er zijn dan wel verschillende verhalen over. Zo zouden alleen broers en zussen bij elkaar kunnen, alleen een vrouwtje met een gecastreerde man of ratten zouden helemaal niet samen gaan. Dit is dus grote onzin, er zijn natuurlijk uitzonderingen van extreem agressieve ratten die echt niet bij andere ratten kunnen, maar ratten horen juist absoluut niet alleen te zitten. Soms kunnen intro's lang duren en gaan ze samen met vechten en verwondingen maar bijna altijd gaat het uiteindelijk goed. Zo goed als alle ratten kunnen dus gewoon samen, behalve mannen en vrouwen ivm zwanger raken dan.

Ratten zijn knaagdieren dus kan ik ze knaagdieren voer geven,
Dit is dus niet waar, echt slecht is het niet maar ze hebben hier niet genoeg aan. Ratten hebben bepaalde voedingsstoffen nodig die alleen in speciaal ratten voer zitten, zorg dat je dus altijd voer geeft dat speciaal voor ratten is. Er is eigenlijk geen perfect rattenvoer en de meningen zijn daar over verdeeld maar standaard knaagdieren voer heeft dus niet wat ze nodig hebben.

Een witte rat met rode ogen is een albino, 
Het wordt zo vaak gezegd dat de mensen die weten dat dit niet waar is er soms niet eens meer op reageren. Albino's komen niet zo vaak voor en het is alleen te bevestigen door in de genen te kijken. Een witte rat met rode ogen is dus gewoon een wit-roodoog.

Ratten eten in het wild uit vuilnisbakken dus kan ik ze alles voeren,
Dat ratten in het wild veel eten is wel waar maar je tamme ratjes kan je niet zomaar alles geven. Eten zoals snoep, chips, chocolade, gekruid en gebakken eten is zeer slecht en soms dodelijk voor ze, er zijn zoveel tussendoortjes die ze wel mogen dus houd je daar aan, als je het niet zeker weet kan je het altijd vragen aan mensen die er verstand van hebben.

De ratten in de dierenwinkel verdienen ook een kans,
Niet echt een fabeltje want ze verdienen zeker een kans! Maar of dat zo verstandig is? Het is moeilijk om je in te houden als je die lieve kopjes en zeker als ze in te kleine bakken worden gehouden, verkeerd voer hebben of op de verkeerde bodembedekking zitten wil je ze het liefste allemaal meenemen. Maar vergeet niet dat als jij dat zielige ratje mee neemt ze er wel weer een andere voor in de plaats zetten, je red dus een beestje maar zet daar een ander ratje weer voor in de plaats. Als er elke keer mensen komen om ze uit medelijden te halen dan blijven de winkels ze inkopen bij broodfokkers omdat ze goed verkopen en zo komt er nooit een einde aan natuurlijk. Nu zijn niet alle dierenwinkels slecht maar de goede zijn wel héél moeilijk te vinden helaas. Als je die ratjes echt wilt helpen kan je beter de mensen in de winkel aanspreken om ze te informeren over goede verzorging en hoe het beter kan. Het is misschien moeilijk om de ratjes achter te laten maar bedenk dat je daarmee andere ratjes weer het leed bespaard en dat het het juiste is om te doen.

Tamme ratten stammen af van de ratten uit laboratoria,
Onze tamme ratten zouden daarom zo gevoelig zijn voor tumoren omdat het er daar in gefokt zou zijn, dit is dus niet waar. Tenminste zo goed als alle tamme ratten stammen af van de bruine rat. De ratten in laboratoria stammen ook af van de bruine rat, het wistar instituut in amerika is één van de eerste die begon met het opzetten van een lijn, je hebt misschien wel eens gehoord van "wistar ratten". Om het even simpel en kort te zeggen, vroeger waren er mensen die de bruine rat als huisdier hielden en begonnen met het fokken van bijzondere kleuren en tekeningen, en zo is dat uitgegroeid tot de tamme rat die we nu kennen.


Terug