Introductie,

* Elke introductie heeft een andere aanpak nodig aangezien elke rat weer een ander karakter heeft, deze pagina is dan ook alleen bedoeld om een idee te geven van hoe een intro kan verlopen en om handige tips te geven. Als je niet weet hoe je de intro moet aanpakken dan kan je dat het beste even navragen op een ratten forum.

Een nieuw ratje in huis,
Je hebt een nieuw ratje aangeschaft en wilt deze in je groep introduceren. De dag dat het ratje komt kan je het ratje het beste in een andere kooi zetten en even een dagje de tijd geven om aan alle nieuwe indrukken te wennen.
Laat het ratje eerst eventjes met rust en zet de kooi op een rustige plek, liever niet naast de kooi van je andere ratjes omdat dit frustratie kan veroorzaken.
Je kan rustig tegen het ratje praten en het wat op zijn gemak stellen, of bijvoorbeeld wat lekker geven zoals een stukje fruit of een rattensnoepje. Als het ratje op zijn gemak is kan je je hand in de kooi steken en het ratje er aan laten ruiken en hem oppakken. Zorg dat het ratje de eerste dag goed aan je went door er veel mee bezig te zijn, maar geef het ratje ook wat rust om alles te wennen.

De voorbereiding,
De meningen over de voorbereidingen zijn erg verdeeld, zo vind de één dat een helemaal schone kooi beter is om de intro goed te laten verlopen en de ander vind dat dat juist niet goed is.
Als de kooi helemaal schoon gemaakt is zitten er bijna geen luchtjes meer aan van de ratten en zullen de ratten misschien minder hun territorium willen verdedigen.
Andere mensen zeggen dat het juist stress kan veroorzaken omdat ze de kooi dan niet herkennen. Dus hoe je het wilt doen is je eigen keuze, op de forums wordt toch het meeste geadviseerd om heel de kooi grondig te schrobben van te voren.
Als je de ratten kennis wilt laten maken dan kan dit het beste op neutraal terrein, zoals bijvoorbeeld een badkuip of bank, leg daar dan alvast een doek bijvoorbeeld neer.

De intro,
Het is zo ver en de ratten gaan elkaar ontmoeten, neem hier wel goed de tijd voor om ze in de gaten te houden. Zorg dat alles op de plaats waar je de intro wilt houden klaar is en dan kan je beginnen. Als het nieuwe ratje nogal angstig is, dan is het misschien het beste om eerst je liefste rat(ten) bij de nieuweling te plaatsen, zo kunnen die het ratje op zijn gemak stellen en daarna kan je de andere ratten erbij plaatsen.

En nu is het alleen nog maar afwachten hoe ze op elkaar reageren, schrik niet als ze elkaar aanvallen en/of gaan blazen,krijsen,egelen of iets in die zin. Zolang er geen bloed bij komt kijken kan je ze gewoon laten doen, dit is om te laten zien wie de baas is. Er kunnen vast wel wat kleine krasjes of schrammetjes ontstaan, dat is opzich niet iets om je druk over te maken, als er echt bijtwonden met bloed ontstaan is het beter de rat even apart te zetten.

Als de intro redelijk goed verloopt kunnen ze in de kooi, houd ze nu ook nog goed in de gaten voor als het mis kan gaan. Wat volgens sommige mensen ook wel eens wil helpen bij een moeilijke intro is de nieuwe rat insmeren met een vieze doek van je eigen ratten, zo komt hun geur op de nieuwe rat. Of wat ook zou kunnen helpen is vanille extract in een flesje, dit is eigenlijk om te bakken en bij de supermarkt verkrijgbaar. Dit kan je in plantenspuit met wat water mengen en de ratten ermee insmeren, zo wordt hun eigen geur wat gemaskeerd (bij mij heeft het een keer goed geholpen). Voor iedereen en elke intro werkt weer iets anders dus dit is alleen om een idee te geven van wat zou kunnen helpen.

In de kooi,
De intro is redelijk goed gegaan en nu zitten alle ratten in de kooi, nu afwachten of dit ook goed zal gaan. Of je de kooi nu schoon hebt gemaakt of niet zal er toch altijd wat geur van je ratten aan zitten, het is dan ook normaal dat er agressief naar de nieuwe rat gedaan wordt omdat de rest hem als een indringer ziet. Hier geld ook dat je ze gewoon moet laten doen tenzij er erge wonden ontstaan.

Het beste is om in het begin nog geen eten in de kooi te zetten omdat daar ruzie over kan komen. Ook is het beter om verder niks in de kooi te zetten of hangen, als de kooi vol hangt/staat met spulletjes kunnen ze wegkruipen maar als ze elkaar dan weer tegen komen kan de confrontatie veel groter zijn, ook kunnen de ratten meer agressief gedrag vertonen om hun spulletjes te bewaken. Als het goed gaat dan kan je na een halve dag proberen een bakje eten weg te zetten en kijken hoe dat gaat.

Als alles goed blijft gaan kan je na een tijdje weer langzaam spulletjes in de kooi hangen en zetten, dit is afhankelijk van hoe goed het gaat. Het kan voorkomen dat één of meerdere ratten extreem gemeen en agressief zijn en de nieuweling erg verwonden, dan kan het helpen om die rat(ten) tijdelijk appart te zetten als een soort "straf", dan kunnen ze even afkoelen en soms helpt het. Hierbij geld ook dat voor iedereen en elke intro weer iets anders werkt. Soms kan het wel weken duren voordat het echt goed gaat dus blijf volhouden, de kans dat het echt mislukt is heel klein.
Twee ratjes van Miranda bij een introductie.


© RattenFun 2009.