Anatomie,


Afmetingen,
- De lengte van de rat is van kop tot romp ongeveer tussen de 214-290mm.
- De staartlengte is ongeveer tussen de 150-230mm.
- Het lichaams gewicht is meestal tussen de 150-520gram.
- De staart heeft ongeveer 160-190 ringen.
- Mannetjes worden over het algemeen groter dan vrouwtjes.

Het zicht,
Ratten kunnen niet goed zien, het zijn schemerdieren en ze verkiezen dus wat donkere plekjes omdat hun ogen niet voor fel licht gemaakt zijn. Zo hebben roodoogjes bijvoorbeeld geen pigment om hun netvlies te beschermen, dus zoeken ze ook vaker donkere plekjes op, en zullen ze eerder kunnen schrikken als je ze benaderd omdat ze het niet goed zien. Een rat kan bijna 360graden in de rondte kijken, wij mensen maar 180graden ongeveer.
Als je een rat benaderd kan je het beste eerst tegen ze praten en ze aan je hand laten ruiken om te laten weten dat je er bent, als je ze ineens vast pakt kunnen ze schrikken omdat ze het niet zien.

Het gehoor,
Ratten kunnen goed horen en maken dan ook veel gebruik van hun gehoor, zo horen ze hoge en lage tonen die wij mensen niet kunnen waarnemen. Ratten kunnen horen tussen de 200 Hz & 80 tot 90 kHz. Ratten comuniceren dan meestal ook op een frequentie die wij niet horen. Ratten kunnen via hun gehoor ook mensen aan hun stem herkennen, dus als je tegen ze praat weten ze wie er bij hun staat. Ook omdat ratten zo goed horen kunnen ze schrikken van harde geluiden, houd daar dus rekening mee.

De reuk,
Ratten hebben een zeer goed ontwikkelde reuk, ze gebruiken hun neus dan ook heel goed. In elke cel in de neus zitten tussen de 500 en 1000 geurreceptoren, van die cellen zijn er ook ongeveer 500 tot 1000 aanwezig, dat is ongeveer 1% van het DNA, dus één op de honderd genen heeft te maken met het detecteren van geuren. De reuk wordt gebruikt om hun eten of hun soortgenoten te herkennen bijvoorbeeld. Maar ook kunnen ze zo ruiken wie welk plekje heeft gemarkeerd met plas spoortjes, zo weten ze op welk territorium ze zijn, en wie de baas is. Ook herkennen ze via hun reuk de mensen.

De tast,
Ratten maken veel gebruik van hun tast door middel van hun pootjes en snorharen, hiermee kunnen ze voelen waar ze zijn. De voorpootjes zijn heel gevoelig en zo kunnen ze ook hun omgeving verkennen.

Proeven,
Ratten gebruiken hun smaak om voedsel herkennen en om te bepalen of ze het lekker vinden of niet. De smaak van ratten kan net als bij mensen erg verschillen, zo heeft elke rat een voorkeur voor ander voer. Hun bekje gebruiken ze ook om nieuwe mensen te verkennen door zachtjes te happen en te proeven of het eetbaar is.

De bouw,
De rat is gebouwd om snel te kunnen rennen, springen en klimmen. Dat hebben ze nodig om snel te kunnen vluchten omdat ze van nature prooidieren zijn. Het lichaam van de rat is lang en slank waarmee ze zich overal tussen kunnen verstoppen. Ratten zitten wat ruim in hun vel. Aan de voorpootjes hebben ze vier tenen en aan de achterpoten vijf tenen. De staart is rond en lang met ringen en kleine haartjes, de staart hoort geen bobbels of knikjes te hebben. De vacht hoort glanzend te zijn en tegen het lijf aan te liggen(met uitzondering van rex, fuzz en naaktratten). Ze hebben boven en onder twee snijtanden en zes kiezen; drie links en rechts. De snijtanden zijn bij een volwassen rat oranje/geel van kleur, ze blijven groeien maar slijten bijna altijd vanzelf door knagen en eten.

Het verschil tussen mannen en vrouwen,
Het verschil is meestal al van jongs af aan te zien als je weet waar je naar moet kijken. Een vrouwtjes rat heeft tepels, die heeft een mannetje niet. Bij de mannen zijn bijna altijd de ballen zeer duidelijk te zien, er zijn gevallen waarbij de ballen ingedaald kunnen zijn. Bij mannetjes is de afstand tussen de penis en anus groter dan de afstand tussen de vagina en anus bij een vrouwtje.Ratje van Conchi.


© RattenFun 2009.