Gedrag,


Algemeen gedrag,
Tamme ratten zijn heel mens gericht en zeer sociaal. Het zijn ook hele intelligente dieren, als je er de tijd voor neemt kan je ze hele leuke trucjes leren en spelletjes met ze doen.
Je zult het misschien ook wel merken dat ze het vanzelf door hebben wanneer jij met iets lekkers komt of wanneer je ze eten geeft, zeker als het op vaste tijden is.
Maar zo zijn ze bijvoorbeeld ook heel slim om je aandacht te trekken, door aan hangmatjes te rammelen of aan de tralies te gaan knagen, als je hier op reageert zullen ze snappen dat ze zo je aandacht kunnen krijgen en dan zullen ze dit blijven doen.
Maar er zijn ook ratten die zo graag uit de kooi willen dat ze zichzelf gaan bevrijden, door bijvoorbeeld de deurtjes zelf open te maken of een gat te knagen in de onderbak. Ook zijn veel ratten gek op allerlei spulletjes verzamelen, als je ratten los in de kamer lopen kan je verwachten dat ze een keer iets mee in de kooi slepen.
Omdat het knaagdieren zijn houden ze van knagen, en als je ze niet goed in de gaten houd zullen ze die kans vaak ook goed gebruiken om ergens een gat in te knagen of iets helemaal uit te pluizen.
Maar omdat ze zo intelligent zijn vervelen ze zich ook snel, dus is afwisseling in de kooi ook heel belangrijk, zo hebben ze steeds iets nieuws om te ontdekken.
Veel mensen denken bij ratten aan vieze valse beesten, maar dat zijn ze zeker niet. Een tamme rat zal je nooit zomaar zonder reden aanvallen of bijten, ze zien jou als de baas en zullen je dan ook veel liefde geven.


Mannen en vrouwen,
Er zijn uitzonderingen maar over het algemeen zijn mannen rustiger dan vrouwen. Mannen komen liever bij je liggen en zijn vaak lui. Vrouwen zijn actiever en ondernemender en willen liever alles ontdekken. Dit staat niet vast want je hebt ook hele actieve mannen en luie vrouwen natuurlijk. Je moet zelf een beetje uitvinden wat je het leukste vind.

Ratten onder elkaar,
Ratten zijn groepsdieren en leven dus graag met soortgenootjes, ze vinden het dan ook heel leuk om samen te stoeien, spelen, wassen, eten, drinken, slapen. Als jij even geen tijd voor ze hebt kunnen ze lekker samen spelen en door de kooi rennen, zo zijn ze nooit alleen. Meestal wordt er in de groep een alfa gekozen dit is de baas van de groep, die kan je vaak herkennen aan het extreem dominante gedrag, zoals het op de rug leggen van de andere ratten. Ook kan de alfa bepalen wie wat mag eten en wie waar mag slapen.

Betekenissen van gedrag,

- Op de rug leggen: Als een rat een andere rat op zijn rug legt wil die laten zien dat hij de baas is, dit kan ook heel onschuldig zijn om te spelen.

- Knarsen met de tanden: meestal is dit teken dat ze het naar hun zin hebben, als ze bijvoorbeeld aan het eten zijn of lekker bij je zitten. Maar het kan ook een uiting van pijn of boosheid zijn, waarom ze knarsen kan je meestal merken aan de situatie.

- Ploppen: dit is het op en neer bewegen van de ogen in de kassen. Ze doen dit doen ze meestal als ze iets fijn vinden. Maar net als bij het knarsen kan dit ook boosheid of pijn betekenen.

- Piepen: Dit kan veel betekenissen hebben, als ze door een andere rat gewassen worden kunnen ze piepen omdat ze het fijn vinden of omdat de andere rat net iets te hard wast. Maar ze kunnen ook piepen omdat ze pijn ervaren.

- Blazen: Dit is meestal richting een andere rat, zo laten ze zien dat ze boos zijn. Ratten kunnen ook angst op deze manier laten zien.

- Krijsen: Meestal doen ze dit tijdens een ruzie met een andere rat omdat ze bang of boos zijn. Maar het kan ook een uiting van pijn zijn.

- Barberen: Dit is het dwangmatig wassen bij een andere rat waarbij de haren eruit worden getrokken en er meestal een kale plek ontstaat, meestal ergens bij de nek. Dit gebeurd vaak uit verveling.

- Zekeren: Omdat ratten weinig zien kunnen ze dit doen, dit is vaak bij roodoogjes. Ze bewegen dan hun kopje van links naar rechts om de omgeving een soort van te scannen. Dit kan bij ratten die stress ervaren vaker voorkomen omdat ze de omgeving willen onderzoeken om zich op hun gemak te voelen.

- Trillen: Als ze zich op hun gemak voelen kunnen ze wel eens trillen, dit is dus niet omdat ze het koud hebben.

- Wassen: Dit doen ze natuurlijk om zichzelf schoon houden, en is vaak ook een teken dat ze zich op hun gemak voelen als ze dit doen als ze bij je zitten.

- Egelen: Meestal gebeurd dit tijdens een introductie van een nieuwe rat. De rat zet zijn rug bol en gaat met zijn achterlijf en achterpootje tegen de andere rat aanduwen, een soort uiting van boosheid naar de nieuweling.

- Schuren: Om hun territorium af te zetten kunnen ze met hun achterlijf tegen dingen aan gaan schuren, dit is een teken van dominantie.

- Druppelen: Hierbij laten ze kleine spoortjes achter met hun geur om hun territorium te markeren, sommige ratten doen dit overal en andere alleen in de kooi.

- Knagen aan de tralies: Meestal is dit gewoon een manier om aandacht te vragen, als je er op reageerd zullen ze het steeds vaker gaan doen dus je kan er beter niet op reageren.

- Kwispelen: Dit doen ze meestal als ze gespannen of boos zijn, maar het kan ook omdat ze zich concentreren of om te communiceren met andere ratten, dit is niet uit blijdschap.

- Opzetten van haren: Vaak is dit om te laten zien dat ze boos zijn of zich bedreigd voelen, maar het kan ook omdat ze pijn hebben.Foto van Conchi.

© RattenFun 2009.