Een simpele hangmat maken,

De meeste ratten kan je heel blij maken met een hangmatje, ze vinden het lekker om in te liggen en om er doekjes in te slepen. Sommige ratten willen hun hangmatten graag naar eigen wens aanpassen door ze kapot te knagen en tussen de twee lagen te kruipen of ze knagen de lusjes door. Natuurlijk kan je hangmatjes ook gewoon kopen in de winkel maar met ratten die alles slopen is dat een dure grap. Daarom laat ik zien hoe je zelf een simpel hangmatje kunt maken wat niets hoeft te kosten, en het is ook heel leuk om te doen. Het is zeker niet de mooiste hangmat maar de ratten zijn er niet minder blij mee! Er zijn veel manieren om zelf een simpele hangmat te maken, in dit artikeltje laat ik zien hoe je het zonder naaimachine kunt doen voor degene die niet zo handig zijn. Het fijne aan een hangmat zelf maken is dat je hem precies op maat voor je kooi kunt maken.


Wat heb je nodig?
- Een schaar.
- Voor de hangmat: een oude lap, theedoek, handdoek, kussensloop of een mooi stofje.

- Lusjes: bijvoorbeeld een veter, touwtje, ijzeren haakjes, reepjes stof of een mooi stuk satijnband.
- En niet te vergeten een aantal ratten om de hangmat uit te testen!


De hangmat op maat maken,
- Bedenk eerst waar in de kooi je de hangmat wilt hangen.
- Houd dan de lap stof naast de kooi of meet de kooi op om in te schatten hoe groot de hangmat moet worden. Let op dat de hangmat wel een beetje moet hangen en niet strak moet staan.
- Begin dan met het knippen, als je een theedoek of handdoek hebt die je op die maat wilt houden kan je hem zo laten.
- Meet hem nog een keer goed op naast de kooi.Hier heb ik een lap rode fleece gebruikt en op maat geknipt.


De lusjes maken,
- Zorg dat je de lusje geknipt hebt en/of klaar hebt liggen.
- Knip nu een klein gaatje in alle hoeken, niet te dicht bij de randjes omdat het anders makkelijker kan uitscheuren.
- Haal hier nu de lusjes door en maak ze goed vast.
Zo moet het gaatje ongeveer worden.Ik heb strookjes van dezelfde stof gebruikt om lusjes te maken.Aan de stoffen lusjes heb ik ijzeren haakjes vast gemaakt.


De hangmat ophangen,
- Nu is de hangmat klaar en kan hij in de kooi.
- Dan mogen de ratten hem uitproberen, veel plezier met de hangmat!Ietsie minie laat zien dat zo'n hangmat wel heel lekker ligt!


Opmerkingen,
- Kijk uit met handdoeken en andere stoffen die verslijten of kapot geknaagd worden, er zijn al meerdere ratten gestikt doordat ze er in vast kwamen te zitten. Fleece is dan nog redelijk veilig, omdat je er geen losse draden van krijgt als er gaten in komen, maar dan nog uitkijken. Als ze ergens een gat in hebben geknaagd kun je het het beste weggooien, het gat groter knippen of er kleine stukjes van knippen.
- Let hier ook op bij de lusjes als je touw of ander materiaal gebruikt waar ze in vast kunnen komen. Zorg dan dat er maar één touwtje van de hangmat naar de kooi loopt ipv meerdere waar ze tussen kunnen komen. Het beste is om te zorgen dat de lusjes zo kort mogelijk zijn en dat de hangmat met de hoeken zo dicht mogelijk bij de kooi hangt.
-
Waar je ook op kunt letten is de hoogte van de hangmat, als de hangmat helemaal bovenin hangt en er midden in de kooi niets is dan kunnen ze een harde val maken. Zorg daarom dat je de spulletjes in je kooi goed verdeeld zodat ze zo zacht en weinig mogelijk kunnen vallen.


Terug