Huisvesting,


Ratjes van Linda.

Bodembedekking,
Een goede bodembedekking gebruiken is heel belangrijk. Ratten hebben gevoelige luchtwegen dus is het zeer belangrijk dat de bodembedekking niet stoffig is zoals bijvoorbeeld zaagsel.
Er zijn verschillende soorten bodembedekking die wel geschikt zijn zoals; beukensnippers, aubiose, corbo, no smell, happy ferret bio litter, hemperade, ecobed en carefresh. Welke bodembedekking het beste is zul je zelf moeten uitvinden, de meningen daarover zijn  erg verdeeld.
De ene bodembedekking zal sneller gaan ruiken als de andere, en sommige nemen weer beter vocht op dan de andere. Maar na een tijdje zul je zelf ondervinden welke voor jou en je ratjes goed is.

Kooien,
De minimale afmetingen van een kooi zijn ongeveer de maten van een gabber jolly, en daar mogen maximaal twee ratten in gehouden worden. Maar dan hebben ze nog niet veel ruimte, want ratten houden van klimmen en rennen door de kooi dus hoe groter de kooi hoe beter. Zorg wel dat de kooi tralies heeft zodat ze kunnen klimmen, maar let op dat de afstand tussen de tralies niet te groot is omdat ze anders kunnen ontsnappen.

Meestal hebben kooien een onderbak van plastic, deze is makkelijk schoon te maken, maar let wel op dat er ratten zijn die soms de onderbak kapot willen knagen, als dat gebeurd kan je beter voor een roestvrijstalen onderbak gaan. Een aquarium of terrarium kan je beter niet gebruiken omdat er dan weinig ventilatie in de kooi is, je kunt er moeilijk verdiepingen in maken en de ratten kunnen niet klimmen, ook de gelijmde randen kunnen ze aan gaan knagen wat giftig kan zijn, kies je hier toch voor zorg dan dat je hem écht geschikt maakt voor ratten.

Ook is het handig om altijd een reserve kooi bij de hand te hebben, mocht er een intro niet lukken of als er een rat ziek wordt. Daarvoor kan je bijvoorbeeld een Duna gebruiken, een kooi van plastic met alleen tralies aan de bovenkant, dat is handig als een zieke rat niet mag klimmen of als je een rat hebt die moet bevallen, ook kan je hem gebruiken als je naar de dierenarts moet.

Ook is het handig om op de deurtjes van de kooi te letten, met grotere deuren kan je makkelijker de ratjes pakken en de inrichting er beter in en uit krijgen. Als je geen kooi naar je zin kunt vinden kan je ook zelf een kooi/voliere (laten) bouwen.

De kooi plaatsen,
Ratten zijn nieuwsgierig en vinden het leuk als ze ergens staan waar ze alles in de gaten kunnen houden. Als er andere dieren in huis los lopen zoals honden of katten zorg dan dat de kooi ergens staat waar de andere dieren niet goed bij kunnen, een hond of kat die de hele dag voor de kooi zit kan stress veroorzaken bij de ratten.
Zorg dat de kooi niet op de tocht staat, ratten hebben gevoelige luchtwegen en kunnen dus snel verkouden worden. Ook is het altijd beter als er niet gerookt wordt in de kamer waar de ratten staan vanwege de gevoelige luchtwegen.
Het is bij elk huis verschillend waar de kooi het beste kan staan, maar voor de ratten is het natuurlijk fijn als er in die kamer vaak iemand aanwezig is. Het belangrijkste is dat ze niet op de tocht staan, dit kan je testen door met een brandend kaarsje langs de kooi te gaan, aan de vlam kan je zien of het erg tocht. Zorg ook dat de kooi niet in de volle zon komt te staan.

De kooi schoonmaken,
De kooi hoort meestal minimaal één keer per week schoon gemaakt te worden, dat hangt af van het aantal ratten, tussendoor kan je ook de verdiepingen een keer extra schoonmaken.
Je kunt ook een poepbakje gebruiken, als ze die goed gebruiken hoef je de bodembedekking niet zo vaak te verschonen.
Schoonmaken kan je het beste doen met alleen heet water, als je schoonmaakmiddelen gebruikt hebben ratten vaak de neiging om bijvoorbeeld de verdiepingen eerder onder te plassen om hun geur af te zetten.
Zo geld dat ook voor alle doekjes, lapjes en hangmatjes, die kan je beter alleen met heet water wassen, anders kunnen ze die ook eerder onder plassen en wasmiddel kan de luchtwegen irriteren.
Als je de kooi echt grondig wilt schoonmaken kan je dat met Dettol doen, dat ontsmet gelijk de kooi. Maar na een tijdje zul je vanzelf merken wat voor jou en je ratten heb beste werkt.

Inrichting van de kooi,
Ratten zijn heel nieuwsgierig en vervelen zich snel, ze hebben dus veel afwisseling nodig in hun kooi. Door de ruimte in de kooi goed te gebruiken kan je er verschillende verdiepingen in plaatsen en op die verdiepingen kan je dan weer doekjes of huisjes plaatsen.
Ratten zijn gek op huisjes waar ze in weg kunnen kruipen of doekjes in kunnen slepen, let er wel op dat je geen hamsterhuisjes of andere te kleine huisjes gebruikt omdat ze dan vast kunnen komen te zitten. Ook vinden ze huisjes leuk om aan te knagen. Het handigste zijn huisjes van plastic, die zijn makkelijk schoon te maken, het liefste dan wel zo dik mogelijk plastic omdat dun plastic makkelijker kapot word geknaagd.
Houten huisjes zijn ook leuk en geven de kooi een beetje een natuurlijke uitstraling, alleen trekt het vuil er snel in en kan je het al snel weggooien. Dit kan je wel voorkomen door het huisje te lakken en/of verven, maar informeer dan wel goed of de verf geschikt is en niet giftig, meestal als het geschikt is om bijvoorbeeld baby speelgoed mee te verven is het ook geschikt voor in de rattenkooi.

Behalve huisjes zijn ratten ook gek op doekjes, oude lappen, kranten of zakdoekjes, die slepen ze meestal in de huisjes en knagen ze kapot. Zo zijn ze ook gek op hangmatjes, die kan je zelf maken door een oude theedoek bijvoorbeeld op te hangen of je kan ze kopen in de winkel. Ratten zijn knaagdieren en houden dus van knagen, door knaagdierhoutjes in de kooi te leggen kan je ze bezig houden.

Ratten hebben graag altijd schoon water, zeker één keer per dag, daarvoor kan je het beste een drinkflesje gebruiken, een bakje met water word snel vies en als het te groot is kunnen rittens er zelfs in verdrinken.

Verder kan je in de dierenwinkel veel leuke spulletjes voor in de kooi vinden, maar zelf maken is vaak leuker en goedkoper. Er zijn veel mogelijkheden om iets zelf te maken, maar gebruik nooit zomaar lijm of plakband, alleen karton, papiersnippers of wc/keukenrollen bijvoorbeeld.

Een loopwiel kan voor sommige ratten ook heel leuk zijn, zorg wel dat het loopwiel groot genoeg is met een minimale diameter van ongeveer 30cm, en zorg dat het loopwiel dicht is zodat ze niet met hun pootjes of staart vast komen te zitten.
De loopballen die veel verkocht worden in de winkels worden streng afgeraden door rattenliefhebbers, het zal zeker niet de eerste keer zijn dat een rat een teen of stuk staart daardoor kwijt raakt, en leuk is het ook zeker niet voor de rat omdat ze zo niks kunnen onderzoeken en het geeft waarschijnlijk alleen maar stress, deze ballen kan je echter wel met een lap stof erom genaaid in de kooi hangen als een soort hangmat.

Om iets vast te maken kan je ijzeren haakjes gebruiken die niet scherp zijn, of lusjes van stof. Om je ratten wat afwisseling te geven kan je elke week als je de kooi schoonmaakt de hele inrichting veranderen, en zo vaak mogelijk
met nieuwe spulletjes.


© RattenFun 2009.