Ratten als proefdieren,

Veel mensen weten dat er dierproeven gebruikt worden voor cosmetica e.d. maar ook heel veel mensen weten niet wat het inhoud of hoe ze dit kunnen stoppen. Het is niet bepaald een leuk onderwerp maar zeker wel belangrijk, en het is helemaal niet zo lastig om dit tegen te gaan. Als je goed let op de merken die je koopt kan je samen met de anderen die dit doen al een groot verschil maken. Natuurlijk worden er veel meer diersoorten gebruikt maar in dit artikeltje vertel ik meer over ratten als proefdieren en hoe je het kunt stoppen.

De feiten,

Volgens Proefdiervrij worden er jaarlijks ruim 600.000 dieren opgeofferd in de nederlandse laboratoria, waarvan
waarvan 138.000 ratten. Ze planten zich snel voort waardoor ze ideaal zijn als er snel veel dieren nodig zijn. Ze worden voor verschillende proeven gebruikt zoals voor; cosmetica, toevoegingen in voedsel, tabak, schoonmaak middelen, medicijnen, gevolgen van drugs, ziektes enz. Dat de ratten het daar niet fijn hebben zal iedereen wel kunnen begrijpen. De ene test is nog gruwelijker dan de andere, en het ergste is dat het bij veel testen helemaal niet nodig is omdat er genoeg alternatieven zijn. Zo zijn er kunstratten ontwikkeld waar studenten op kunnen oefenen om bijvoorbeeld bloed te prikken, ook onderzoekers kunnen er vele operatie technieken op oefenen. Deze oplossingen kunnen veel ratten levens besparen. De testen voor cosmetica worden meestal gedaan voor nieuwe soorten make-up met nieuwe ingredienten, dit is eigenlijk niet nodig omdat er genoeg bestaande zijn waarvan we weten dat het veilig is.


Wat kan jij doen?
Het is vrij simpel om er iets aan te doen zoals heel goed letten op de merken die je koopt. Maar hoe weet je dan welke merken écht betrouwbaar zijn? Op de website van proefdiervrij kan je de cosmetica gids vinden met alle merken die proefdiervrij zijn, dat betekend dat er voor de ingredienten en het eindproduct geen gebruik is gemaakt van proefdieren.
Zo zijn er veel lijsten op internet te vinden maar pas daar mee op! Veel lijsten hebben veel merken staan die proefdiervrij zouden moeten zijn maar vaak testen die merken wel hun ingredienten op dieren. Zo zeggen de bedrijven op hun websites ook heel leuk dat ze niet op dieren testen wat heel misleidend is omdat ze het dan alleen over het eindproduct hebben. Als je bij een merk twijfelt kan je altijd een mailtje sturen naar proefdiervrij of het bedrijf zelf.
Veel mensen denken ook dat de bekende merken juist proefdiervrij zijn wat eigenlijk niet zo is, juist die merken testen hun nieuwe formules op dieren. De meeste huismerken zijn proefdiervrij, en niet duur.
Ook zo goed als alle tabak wordt op dieren getest, het staat soms zelfs op de website aangegeven. Ik rook zelf ook en had geen idee dat ze hier dierproeven voor gebruikten, na wat zoeken ben ik één merk tegen gekomen dat niet op dieren test: "Natural american spirit", van wat ik kan vinden is dit het enige merk dat gestopt is met het testen, als je meer wilt weten kan je op hun website kijken of mij een mailtje sturen: info@rattenfun.nl
Ze hebben shag en sigaretten en het is bij de meeste tabakswinkels te koop.
Hopelijk denken jullie een tweede keer na bij het kopen van een product, op internet is veel meer te vinden over dierproeven en de proefdiervrije bedrijven.
Misschien kunnen we hier samen eindelijk een einde aan maken.

Terug